Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

"What about Pop Art?"


Ένα καλλιτεχνικό ρεύμα στη ζωγραφική που αναπτύχθηκε με κέντρο την Νέα Υόρκη μεταπολεμικά και ειδικότερα στα μέσα της δεκαετίας του '40 είναι ο Αφηρημένος ΕξπρεσιονισμόςΉταν ίσως το πρώτο σημαντικό κίνημα στην τέχνη που γεννήθηκε στην Αμερική, δηλώνοντας παράλληλα την ανεξαρτησία του από τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ρεύματα στη μοντέρνα τέχνη. Ένα αρνητικό του όμως για πολλούς ανθρώπους της τέχνης ήταν η σοβαρότητα του κινήματος του. Έτσι γεννήθηκε η Pop Art ως μια αντίδραση απέναντι του.
 Η Pop Art είναι ένα καλλιτεχνικό κίνημα που πρωτοεμφανίστηκε στη Μεγάλη Βρετανία και αργότερα αναπτύχθηκε στην Αμερική περί τα τέλη των 50s. Κύρια χαρακτηριστικά της Pop Art αισθητικής αποτέλεσαν ο αυθορμητισμός, η δημιουργική υπερβολή, η ανάλαφρη διάθεση, η σάτιρα, οι έντονες χρωματικές αντιθέσεις αλλά και η απόρριψη του παραδοσιακού. Υπηρέτησε την αποκαλούμενη μαζική κουλτούρα και συνδέθηκε με ένα είδος εμπορικής τέχνης που απευθύνεται σε ένα ευρύ κοινό. Μια από τις σημαντικότερες ίσως επιδράσεις της ήταν το γεγονός πως περιόρισε τη διάκριση ανάμεσα στις έννοιες της εμπορικής και υψηλής τέχνης.
Κύριοι εκπρόσωποι της είναι ο λατρεμένος Andy Warhol  αλλά και άλλα πρόσωπα όπως οι Peter BlakePatrick Caulfield, Richard Hamilton, Robert Indiana, Jasper Johns, Yayoi Kusama και Peter Max μεταξύ άλλων. Μια ματιά σε μερικά έργα θα σας πείσει!


Πηγές: L. Alloway, ed. Modern Dreams: The Rise and Fall and Rise of Pop Art (1988).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου